Buat SuAmI..

When we first met, I fell in love with you. I knew right then you were the only one for me. As time goes by, our love grows stronger still. You're the most amazing man I ever knew. The place I want to be is close to you. There’s ecstasy and peace in your embrace. I know that I can cope with what life brings as long as I wake up to see your face.Thank you my treasured and cherished love. Your loving and caring have made our marriage a blissful adventure of two! Thanks Love.

together forever til jannah

Daisypath Anniversary tickers

♥SoPhea AdriANNa♥

Lilypie Third Birthday tickers

♥sOpHEA aLEESya♥

Lilypie Second Birthday tickers
bila tiada yang baik untuk diucapkan.
maka diamlah.
itu lebih baik dari bicara yang sia-sia.

sama seperti berbicara,
bila tiada yang bermanfaat dan berfaedah untuk ditulis dan dikongsikan,
maka diamkanlah jemarimu.
sepi dari catatan.
itu lebih baik daripada menulis perkara yang sia-sia.

Tuesday, October 13, 2009

kaHwIn MuDA...;P

apakah pendapat anda tentang perkahwinan usia muda, (tak la muda sangat, dalam awal 20-an)kesan baik, buruk dan apakah pendapat anda tentang institusi kekeluargaan pada masa akan datang apabila berkahwin muda.

ia terpulang pada kalian untuk membuat penilaian.setiap org ada pandangannya yg tersendiricthpada aku la kan..early marriage could not curbs social probs!
Be Strong Now..
Because Things Will Get Better
It Might Be Stormy Now..
But It Cant Rain Forever
:ok:

“Tak mengapa kalau isteri tua, nabi pun berkahwin dengan wanita yang lebih tua juga …”, begitulah kebanyakan orang apabila mendengar seorang lelaki muda akan berkahwin dengan wanita yang lebih berumur daripadanya. Mereka mengatakan begitu sambil merujuk dengan perkahwinan Rasulullah dan Khadtijah.
Itu mungkin bukan kebenarannya!

Terdapat pendapat-pendapat daripada kajian ulama moden yang Khadtijah r.a. sebenarnya masih muda, sekitar umar 20an ketika berkahwin dengan Rasulullah.
Kesimpulannya, syarak tidak melarang lelaki berkahwin dengan wanita yang lebih berusia. Namun, jangan kisah perkahwinan Rasulullah dan Khadtijah dijadikan alasan kerana riwayat tentang umur Khadtijah ketika perkahwinan itu masih boleh dipertikaikan.

Wallahu’alam.

sO whAt SAy yOU??

22 comments:

  1. kawen muda..?

    kawen dua..?

    ReplyDelete
  2. kawin muda bagus sebab dapat elakkan diri dari terjebak dengan maksiat, lagi pun ada nanti bila dah tua anak-anak dah besar dah so tak adalah susah-susah, masa tu boleh la berehat dan berjalan-jalan.

    tapi biasanya yang kawin muda ini banyak bagi masalah pasal kaein ikut nafsu jadi bila tiba satu masa cepat boring dah tu gaduh sana-sini lepas tu cerai berai, biasanya orang muda nie kurang nak fikir masa buat sesuatu ada kala orang tua pun begitu....

    anyway kawin ajerla bila dah sampai jodoh. yang penting hormat dan saling memahami

    ReplyDelete
  3. ermm tak kisah laa janji bahagia kan..

    tapi i suka lelaki yg lebih tua laa.. dalam setahun dua lebih tua.. takmo yg tua sgt nanti tak memahami..hehe

    ermm and kahwin masa muda gini bagus kan sbb masih fresh and baik untuk kesihatan..terutama kalau nak bersalin..huu

    tapi tak tau laa.. yg penting tak lama lagi aku akan kahwin dgn lelaki yg tua setahun dari aku, hihihi...

    nantikan jemputan khas.. ewah sory terpanjang lak komen ni..hahahaha

    ReplyDelete
  4. biar mudak tapi matang, dapat mengemudi rumahtangga.

    ReplyDelete
  5. apa ada pada umo? umo bukanlah faktor terpenting dalam menentukan jatuh bangun sesebuah perhubungan apatah lagi perkahwinan. d most important things is setiap pasangan perlu tahu tanggungjawab masing2... kawen bukan main pakai kawen jerk... sebaliknya kena tengok dengan sapa kita nak kawen sebab tu sangat penting sebagai jaminan awal kekukuhan umahtangga kita. kalau pasangan yang kita cari itu ada ilmu agama, mengenal penciptaNYA, bertanggungjawab dan ikhlas, saling menerima kelemahan dan kelebihan memasing, insyaALLah akan kuatlah kita berusaha mempertahankan umahtangga yang dibina atas dasar cinta keranaNYA...

    dan kawen gak bukan main pakai kawen jerk sebaliknya kena lengkapkan diri dengan ilmu munakahat. dats y kena g kursus kawen, rerajin bertanya pada generasi yang makan garam dulu...

    kena ada asas ekonomi yang mantap. takde amknanya ckop sekadar cinta dan sayang. masa tgh mabok kepayang blhlah nak cakap takpe, asal u cinta i tapi bl melangkah ke alam rumahtangga, barulah time tu nanti tercelik mata pada pentingnya $$$... fda bercakap bukan sebab fda mata duitan k tapi atas dasar realistik

    apapon, carilah pasangan yang matang. belajar menerima pasangan seadanya. berlatihlah bertolak ansur sedari alam bercinta lagi. doa banyak2 insyaALLah umahtangga yang selalu disertakan DIA bersama akan selalu dipeliharaNYA...

    salam berteman drpd wanfeedahoney. mtk izin add blog awak dalam blog list fda & will follow u

    ReplyDelete
  6. kalau sudah jumpe soulmate tak salah kawin awal.. yang penting kita tahu tanggungjawab sbg suami isteri. Elok ape kawin awal ni.. bole ada ramai anak, bila dah tua anak pun dah besar kan kan kan

    ReplyDelete
  7. x penting kawin muda atau kawin dua. kematangan lebih penting. kematangan tak terikat dgn usia.

    ReplyDelete
  8. kawen muda tak sesuai dengan diriku kak~

    rasa mau poya2 masih tebal dalam diri~

    LOL!

    ReplyDelete
  9. adat melayu yg menyusahkan....

    nasib baik iam still single...

    ReplyDelete
  10. Kawen mUda..
    emm..kdg2 memG ok kLo nk elak dari wat maksiat..
    tp if yg matang, kira okla kwin awal..
    sb kdag2..kawin lambat pn..msiG2 xmtaG pn xleh gak..

    Jd..tnye pd diri..if msiG2 da bleh bwk tggjwb untk mnjd suami n isteri..insyaallah..

    jd kawin muda atau tua..ok je..tpulaG pd empuY..hihihi =)

    ReplyDelete
  11. kawen muda laa pentoi..:)
    kawen dua???

    uwhhh minta simpang laa madu2 nie...

    ReplyDelete
  12. btol tu pak cik,..yg penting hormat dan saling memahami..suke2..:)

    muda sgt kawen pon x best!!
    ilmu x cukup lg nak kawen da...:P

    org sebok kawen dia nak gak!!
    last2 jd laut bergelora..;p

    ReplyDelete
  13. hehehe
    kelakar laa eyena nie tau..:)

    muda ke tua x penting kan?
    tp xnak laa muda melampau dari saya...
    x minat ler i..;p

    kang kite plak nak kena jaga dia..da kompom2 org tu br nak tau pasal idup kan?

    idup dia pon terkontang -kanting nak wat laki cemana?

    tua 2 ke 3 tahun tu normal laa..:)
    gud luck to u dear..:)

    ReplyDelete
  14. gud statement tedi!!!
    chayok chayok!!
    :)

    muda tp matang bagus!!
    muda tp hampeh g main jauh2!!
    ;p

    ReplyDelete
  15. waaa panjangnyer komen rizwan sweetheart ni..:)

    mekaseh dear atas nasihat kamu..
    bagus sekali..

    ReplyDelete
  16. btol kak...;)
    xnak laa umur da tua baru dpt bb kan?

    da org kate cucu plak kang
    hahahaha

    ;p

    ReplyDelete
  17. kawen tua laa kawie..:)
    kawen dua tamau ar!!!


    yup matang tu penting
    yg tau mana tanggungjawab!!

    ReplyDelete
  18. kamu masih sgt muda laa syg!!
    kalau kawen siap dia...

    ;)

    ReplyDelete
  19. HAHAHha

    BANYAK laa kamu punye single!!
    but not available wat pe?
    ;p

    hehehehe

    ReplyDelete
  20. iya ke not available...angah dah setuju?

    ReplyDelete
  21. hmm...

    love to see all the hustles up there..XD

    ninie..

    if evrythg in ur checklist have been fulfilled..
    tak salah..
    dunot waste any seconds more..
    marry him..
    love him..
    life is too short..

    if afterwards..thgs got a litel fuzzy..n u start to see n feel un happy bout how the world is turning..
    just be patient..
    cuz Allah syg..
    dats y die duge hambeNya..

    dun worry..
    i bet all of the people who did knew..will pray for ur happiness..
    ok?u got mine too..hmm?

    gudluck aite?

    be safe..while goin..n while ur comin' back..

    jaa...

    ReplyDelete

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَ‌جِنَا وَذُرِّيَّـٰتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَٱجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا